SMS lån i Norge

SMS lån fikk svært stor suksess hos våre naboer i øst, men fikk aldri innpass på det norske markedet. Svenskene kunne altså sende en sms til låneutsteder som ga tilslag eller avslag tilbake på sms. Pengene ble utbetalt samme dag, ofte på minuttet. Det var snakk om mindre summer helt ned til 1 000 kroner, men noen aktører tilbød også opptil 50 000 kroner i slike lån. Ulempen med dette lånet var at det måtte tilbakebetales i løpet av noen få måneder.

Forbudt i Norge

I Norge ble det aldri noe av ordningen med å låne penger via sms, på grunn av lovforskriftene som ikke tillot den type lånealternativer. I Forbrukertilsynets vedtekter heter det at all markedsføring med ordene «penger på dagen» eller «penger på minuttet» er strengt forbudt. Norske forbrukere ble dermed beskyttet mot fristelsen. Med SMS-ordningen ble det rett og slett altfor enkelt å søke om lån. Dette ville potensielt kunnet rammet udisiplinerte lånesøkere hardt. Denne låneordningen ble derfor ikke lovlig for norske forbrukere.

  • SMS lån i sin opprinnelige forstand finnes ikke i Norge
  • Markedsføring om raske penger er forbudt

En betegnelse på minilån, mikrolån og smålån

Selv om lån via SMS i sin opprinnelige tilstand ikke finnes i Norge, brukes betegnelsen på andre typer lån. Betegnelsen omfatter smålån, mikrolån og minilån. Smålån ligger i ordet, dette er et lite lån opptil 50 000–100 000 kroner, avhengig av låneutsteder. Lånet kan brukes til det du vil, og du forplikter deg til å tegne en nedbetalingsplan på minimum tolv måneder. Du kan imidlertid betale tilbake raskere. Det en skal være obs på er at renten på slike lån er relativt høy.

  1. Minilån, mikrolån og smålån regnes som SMS lån
  2. Med smålån kan du låne inntil 50 000–100 000 kroner

Også mikrolån og minilån regnes som SMS lån

Mikrolån er som navnet tilsier, et forholdsvis lite lån på inntil 10 000 kroner. Dette er fortsatt et forbrukslån, men med lavere lånebeløp og kortere nedbetalingstid. Ofte kan mikrolånene ha en tilbakebetalingsfrist på et par måneder. Et slikt mikrolån har også mye høyere rente enn andre lån, men kan være en smart løsning ved akutte behov. Vilkår og betingelser varierer imidlertid mye fra bank til bank, og nevnte betalingsfrist og lånesummer er bare en pekepinn og en gjennomsnittlig estimering.

Minilån er det samme som et smålån. Lånesummen varierer etter hvilken bank du søker i. Noen banker regner lånesummer inntil 10 000 kroner som et minilån eller mikrolån, mens andre banker hever denne grensen til 50 000 kroner. Det er derfor lett å bli forvirret av betegnelsene og vite om en skal kalle det minilån, smålån eller mikrolån. Ta det med ro – alle tre betegnelsene går om hverandre og betyr det samme. Felles for de tre er rask behandling, rask utbetaling, høyere rente og kort betalingsfrist.

FAQ

Finnes SMS lån i Norge?

Nei, i hvert fall ikke i betegnelsens opprinnelige form og funksjon. Derimot brukes betegnelsen om såkalte smålån, mikrolån og minilån. Lån via SMS i sin opprinnelige forstand fikk aldri innpass på det norske markedet, men ble svært populært i Sverige. Norske lovforskrifter forbyr nemlig markedsføring som «penger på dagen» og «lån på minuttet», som var SMS lånenes fremste poeng.

Har vi noen form for SMS lån i Norge?

SMS lån brukes gjerne om mikrolån, minilån og smålån, men er ikke det samme som på det svenske markedet. Her til lands kan du søke om lån med ulike begrensninger på lånesummene. Disse begrensningene varierer fra bank til bank, og er mellom 10 000 og 100 000 kroner. Denne typen lån er fortsatt det vi kaller et forbrukslån.

Når lønner det seg å søke om slike smålån?

Å ta opp smålån kan være en reddende engel om noe akutt oppstår, en uforutsett utgift eller når du mangler litt penger for å betale en regning. Husk at beløpet skal betales tilbake raskt, så lån ikke mer enn du virkelig har behov for. Renten på slike lån er også høyere enn på andre typer lån.