Enkel søknad om forbrukslån

Forbrukslån er et fleksibelt lån som er ganske rett frem å søke om. Søknaden finner du på nett, og du kan velge om du vil søke hos en eller flere banker. Uansett om du søker om forbrukslån hos en eller flere tilbydere må den samme informasjonen med, og bankene tar utgangspunkt i din private økonomi når de vurderer søknaden.

Kort om forbrukslån

Enkelt forklart er forbrukslån et lån uten sikkerhet hvor du som lånekunde ikke trenger å stille med sikkerhet eller garanti for lånet. Du kan låne inntil 600 000 kroner, og de lånte pengene kan brukes etter eget ønske. Nedbetalingstiden er på maksimalt fem år, men du kan velge å betale ned raskere. Sånn sett er forbrukslånet er fleksibelt lån, da det du selv som bestemmer både lånebeløp og nedbetalingstid.

Siden bankene tar en større risiko ved å låne ut penger uten sikkerhet må du som låntaker betale høyere renter. Dette er bankenes måte å kompensere for økt risiko, og du kan regne med en effektiv rente mellom 10 og 15 %.

Bruksområder

  • Refinansiering av annen usikret gjeld
  • Dra på ferie eller bestille en reise
  • Innkjøp av møbler og hvitevarer
  • Oppussing eller renovering av hytte eller bolig
  • Investering i eget selskap

Søknad om forbrukslån

Når du søker om forbrukslån kan du benytte deg av elektroniske søknader hos flere ulike tilbydere. Du kan benytte deg av din egen nettbank, en annen banks nettbank, en lånemegler eller bruke en sammenligningstjeneste på nett for å finne det beste lånetilbudet.

Uansett hvordan du søker vil søknadskjema være det samme og be om den samme informasjonen. Du må oppgi personalia, hvor du bor og om du bor sammen med noen. Lønn og annen inntekt må opplyses om, det samme gjelder gjeld. Dette brukes for å gjøre en kredittvurdering, som legges til grunn når bankene vurderer vilkår og betingelser på lånet.

Lånesum og nedbetalingstid

Når du sender inn en søknad om lån kan du selv velge hvor mye du ønsker å låne, og hvor lang nedbetalingstid du ønsker. For å finne ut av hvor mye du kan betjene kan du bruke en lånekalkulator for forbrukslån. Denne viser deg hvor mye et lån vil koste månedlig og totalt ut i fra lånebeløp, nedbetalingstid og rente. Et godt redskap å bruke før du søker om lån, slik at du kan vite med sikkerhet at du kan betjene lånet.

Etter innsending av lånesøknad

Når søknaden om lån er sendt vil det ta opp til 24 timer å få svar på den hos de aller fleste banker. Noen bruker lenger tid, avhengig om søknaden kan behandles digitalt eller ikke. I noen tilfeller kan du få svar umiddelbart etter at søknaden er sendt inn. Får du avslag på søknaden kan du be om en manuell gjennomgang, noe som forlenger behandlingstiden. Er søknaden innvilget kan du velge å signere papirene med en gang. Lånepapirene kan signeres digitalt, noe som gjør hele prosessen fra søknaden til utbetaling raskere.

Hvor lang tid det tar fra lånet har blitt innvilget til pengene står på konto vil variere. Den største faktorer som påvirker tiden er deg. Jo raskere du sender inn signerte papirer, desto raskere kan papirene verifiseres av banken og lånet utbetales til ønsket konto.

Sammenligne lånetilbud

Men før du inngår en avtale om forbrukslån er det lurt å sammenligne de ulike tilbudene. Dette hjelper deg med å finne det beste lånetilbudet som passer deg og din personlige økonomi. Har du bare søkt i en bank kan du sammenligne ved bruk av en sammenligningstjeneste, og se om noen banker tilbyr bedre vilkår.

Dette gjør sammenligningen noe mindre reell, da du ikke vet hva banken faktisk kan tilby før du har søkt om lån. Derfor anbefales det også å søke lån hos flere tilbydere, slik at du kan sammenligne, og samtidig øker sjansene dine for å få innvilget lånesøknaden.

Men uansett hvordan du har søkt om lån, og hvor mange tilbud du kan sammenligne, er det de samme faktorene som må sees på. Effektiv og nominell rente, nedbetalingstid, gebyrer og totale kostnader.

Oppsummering

Søknad om forbrukslån er relativt rett frem. Du kan søke om lån digitalt, og kan benytte deg av lånemegler for å kunne søke om lån hos flere tilbydere samtidig. Når du søker hos flere vil du forbedre sjansene for å få innvilget lån, samtidig som du får muligheten til å vurdere ulike tilbud og velge det beste.

Søknaden må inneholde all relevant informasjon om deg og din personlige økonomi, men mye kan hentes digitalt fra Skatteetaten og Gjeldsregisteret, slik at du bare må dobbeltsjekke at informasjonen stemmer før du trykker send.